deze maand

 

Kaart-modellen

Compositie

Technieken

Stans-machine

 

Galerie

 

Stempellinks

 

Snijplotters + Snijplotter Software

Cougar

iPad

E-mail prayer

Room of Possibilities

Tijdzones

mail

 

 

 

Maak je eigen papier

 

Je kunt vrij eenvoudig zelf papier maken, van stukjes papier en water. Daar een pulp van maken, dat op een zeef aanbrengen, water er uit persen, laten drogen, en klaar is je papier.

Door daar dingen aan toe te voegen kun je de eigenschappen van je papier verbeteren, en je papier opleuken.

 

 
Stijfsel of ander lijmwater

Als je iets van stijfsel door je pulp mengt kun je je papier gladder en sterker maken. Handig als je op je zelfgemaakte papier wil stempelen, want dan bloed het niet.

Je kunt dat ook achteraf doen zoals in drukkerijen met planeerwater, of door het prepareren met vloeibare stijfselspray en daarna strijken om het geschikt te maken om te stempelen.

Glitter, mica, draadjes, bloemen en bloemblaadjes, bloemzaadjes, houtsnippers, keukenkruiden, enz. enz.

Je kunt allerlei dingen toevoegen om je papier mooier te maken.

Planeren  Door lijmwater (planeerwater) halen om het gladder te maken.

Planeerwater (”Planeerwater, dat in de drukkerij gebruikt wordt, is lijmwater met aluin gekookt. Het papier wordt nadat het door planeerwater is gehaald en gedroogd, stijver en gladder”)

   
Welk papier is geschikt om nieuw papier van te maken?

Eigenlijk alle papier, behalve papier met een was- of plastic laagje.

Glossy of glanspapier is lastig tot pulp om te zetten. Scheur het papier in kleine stukjes ongeveer 2x2 cm. Bedrukt papier resulteert in grijzig papier vanwege de drukinkt. Er zijn recepten met bleekmiddel als ingrediënt om dat dan weer op te bleken. Je kunt dan het afvalwater niet in de tuin gieten.

Ik gooi mijn scraps niet weg, ik bewaar ze op kleur in schoongemaakte bakjes van de afhaalchinees. Eigenlijk alles wat kleiner is dan A5 bewaar ik erin. Soms kan ik zo'n stukje nog gebruiken op een kaart, en een andere keer scheur ik er kleinere stukjes van en gebruik ze bij papier maken.

Crêpe papier is ook reuze handig voor als je een bepaalde kleur wilt bereiken. Voor verdere vulling gebruik ik meestal de witte gedeeltes van geprint printerpapier.

   
Wat voor hulpmiddelen/gereedschappen heb je nodig?

Blender Om goede gelijkmatige pulp te maken kun je een elektrische blender gebruiken, of een handmatige blender. Ik heb speciaal voor mijn papierproces een goedkope blender aangeschaft omdat ik mijn voedsel niet in dezelfde blender wil bereiden.

Zeef De pulp moet een plat vel gaan worden met zo min mogelijk water, zodat het zo snel mogelijk droogt. Je kunt daar verschillende dingen voor gebruiken. Je kunt zelf een zeef maken door middel van een houten frame en horrengaas, je kunt er een spatraampje voor gebruiken, of een spatdeksel, en in de papier set zit ook een klein maar bruikbaar zeefje (A5 formaat). De maat die je kiest hangt af van welk eindproduct je wilt krijgen.

Het is niet altijd nodig om een A4 te maken.

 

Duizend dingendoekjes Ze zijn niet persé nodig, maar zijn superhandig als je meer dan 1 velletje wilt maken. Je gebruik ze op je zeef en brengt daarbovenop de pulp aan. De duizend dingendoekjes zorgen dat je je natte vel inclusief je duizend dingendoekje heel makkelijk van de zeef af kunt tillen zodat je je zeef weer voor een volgend vel kunt gebruiken. Als je vel droog is pel je het duizend dingendoekje er makkelijk vanaf.

 

Stencil mallen Niet persé nodig, maar wel leuk als je papier in een vorm wilt maken.

 

Teil Om je pulp uit te scheppen en overtollig water in terug te doen. Als je gaat scheppen moet je zeef ruim in de teil passen. Als je de pulp op je zeef giet, kan je met een krapper formaat werken.

 

Maatbeker Om je pulp op je zeef te gieten.

 

Absorberende lagen Die kun je gebruiken om vocht sneller/beter af te voeren om het drogen te bespoedigen. Handdoeken of witte vilten lappen met een grotere afmeting dan je beoogde vellen.

 

Spons Om je overtollige water door de zeef te drukken.

 

Papier Pers/ Strijkijzer Als je veel vellen glad wilt krijgen kun je een papierpers gebruiken, en als het recept het toestaat kun je ook een strijkijzer gebruiken om je papier glad te krijgen.

   
Het recept voor basis pulp

Scheur je papier in kleine stukjes van 2 bij 2 cm. Vul het glas van je blender half vol met papier. Vul bij met warm water tot je glas 3 kwart vol is. Minstens 2 uur, maar beter nog een nachtje laten weken. Oude water eruit, pulp uitknijpen, vers water erbij en begin op een lage snelheid je pulp te blenden. Voer langzaam de snelheid op tot je een mooie gladde brei hebt zo dik als brinta.

Wil je kunnen schrijven of stempelen op dit papier dan moet je er 2 theelepeltjes vloeibaar stijfsel aan toevoegen. Dat voorkomt dat de inkt gaat bloeden. Let op de resultaten om je recept in de toekomst eventueel aan te passen. De kans dat je inkt gaat uitlopen is groter naarmate je minder behangplaksel hebt gebruikt.

Andere recepten:

Papier met zaden en bloemen

Varen papier

Paddestoelen papier

Papier met houtsnippers

Rijst papier

   
Zoals je kunt opmaken uit de lijst van hulpmiddelen zijn er minstens twee methodes op papier te maken: scheppen of gieten.

 

Gieten: Maak de pulp. Giet de pulp op de platte zeef waar al een duizend dingen doekje opligt, leg er een duizend dingen doekje op en druk het water door de zeef met behulp van een spons. Het vergt wat uitproberen hoeveel pulp voor een papier van een dikte waar je wat mee kan.

Leg het plat te drogen. Als het droog is kun je voorzichtig de duizend dingendoekjes van je papier afhalen.

Ik doe deze techniek liefst in de zomer, omdat ik het dan buiten te drogen kan leggen.

 

Scheppen: Maak de pulp. Vul je teiltje half met water en voeg er je pulp aan toe. Hoe meer pulp je eraan toe voegt, hoe dikker je papier wordt. Meng alles goed.

Dompel je zeef onder en houd het horizontaal. Beweeg nu iets onder de oppervlakte langzaam heen en weer tot het pulp op je zeef overal ongeveer even dik (ongeveer 3 mm) aanwezig is.

Til dan voorzichtig je zeef horizontaal omhoog tot boven de oppervlakte en laat zoveel mogelijk water uitdruppelen in je teil.

Leg een duizend dingen doekje of een vilten lap op je pulp en druk voorzichtig met een grote spons het nog resterende water door de zeef.

Til nu heel voorzichtig een hoekje van je doekje/lap en pulp van de zeef. Als het goed is blijft de pulp nu aan de doekje/lap kleven.

Als je pulp aan je zeef blijft plakken heb je of te hard gedrukt met je spons, of te zacht zodat er nog teveel water in je pulp zit. Om dit gevoel goed onder de knie te krijgen moet je het gewoon oefenen.

Dit is het moment dat je je velletje nog voorzichtig iets kunt bijwerken.  Doorschijnende plekken kun je verstevigen door er voorzichtig wat pulp op aan te brengen, en dikke plekken zijn voorzichtig wat uit te spreiden.

Herhaal de stappen hierboven en stapel al je duizend dingendoekjes of vilten lappen met pulp erop op een stapel met de pulpkant naar boven. Zorg dat onderop een anti aanbakvel of craftsheet ligt en leg bovenop de bovenste pulp ook een duizend dingendoekje en daar boven op een tweede anti aanbakvel of craftsheet. Gebruik een deegroller om het laatste water uit de stapel te verwijderen.

Hierna kun je voorzichtig een voor een de duizend dingendoekjes met pulp  losmaken van de stapel en individueel laten drogen. Als je pulp papier is geworden kun je de duizend dingen doekjes er makkelijk vanaf krijgen en heb je je eigen papier gemaakt.

Zoals je merkt is scheppen iets bewerkelijker, maar misschien geschikter om veel en dunne vellen te maken.

Nog een belangrijke opmerking tot slot:

Gooi je pulpwater niet in de gootsteen of toilet! Het verstopt namelijk je afvoer.

Heb je organische producten gebruikt? Dan kun je het afvalwater gewoon in de tuin gieten en door de aarde schoffelen.

 

 


mensen hebben
deze pagina bezocht