|
Compositie
Snijplotters + Snijplotter Software E-mail prayer Room of Possibilities Tijdzones
|
Hoe maak ik een tekst in PSP9 en hoe sla ik hem op?
Start PSP9 Open een nieuw raster in je PSP9 130 x 265 met transparant aangevinkt. Het grijs/witte schaakbord is de manier van PSP om duidelijk te laten zien dat het transparant is. Daar zie je straks niets meer van als het plaatje helemaal klaar is en gebruikt gaat worden.
Selecteer in je gereedschapsbalk, er komt een balk waarin je de instellingen voor je tekst kunt kiezen.
Stel op je balk de bovenstaande instellingen in (grootte 200), ga met je cursor midden op je raster staan en klik 1x.
Als je een wat grotere tekst wilt maken vink dan tekst onthouden aan. Dat is handig voor als je de tekst meerdere malen achter elkaar wilt gebruiken of als er iets fout gaat in je bewerking.
Zet je cursor op het witte vlak en klik 1x. Nu kun je een letter typen (van het lettertype Hasi zijn alleen maar hoofdletters en leestekens!) Je ziet je letters direct op je raster verschijnen. Als het je bevalt wat je ziet klik je op toepassen.
Maak je geen zorgen als je tekst deels buiten het kader valt, als het geheel er maar inpast. Als het geheel te groot is voor het raster, Selecteer dan je tekst in je tekstinvoer raam door achter de tekst te gaan staan en met een ingedrukte linkermuisknop naar de eerste letter van je tekst te gaan.
En dan is het moment gekomen waarop je je werk voor het eerst opslaat.
Je kunt op verschillende manieren opslaan, en op verschillende formaten. Hoe je je tekst opslaat en in welk formaat is van belang voor het doel van je tekst of voor eventuele verdere bewerkingen.
De 3 meest gebruikte formaten zijn .psp, .jpg en .gif psp formaat kan alleen gezien worden met PaintShopPro, het voordeel is dat het raster in de ruwe vorm bewaard blijft en je later nog allerlei bewerkingen kunt toepassen. Alle lagen blijven bewaard zoals ze zijn. Dan heb je nog .jpg en .gif jpg is voor plaatjes met niet heel veel kleuren, de transparante achtergrond van je plaatje veranderd in een ondoorzichtige witte laag. Alle lagen worden automatisch onlosmakelijk samengevoegd tot 1laag. Je ziet dat pas als je het plaatje later weer opent is PSP9. gif wordt vaak gebruikt voor gebruik op het internet voor plaatjes met véél kleuren. Het voordeel is dat je kunt kiezen of je de transparante achtergrond wilt houden, het nadeel is dat dit dus plaatjes zijn met de meeste informatie, en dus het grootst. Niet altijd even handig in mail, wel handig op websites. Ook in dit formaat worden alle lagen automatisch onlosmakelijk samengevoegd tot 1 laag. Heb je dus met een gekleurde werklaag gewerkt om zwervende pixels op te sporen, verwijder die laag dan vóórdat je je werk opslaat, anders wordt ook die laag onderdeel van je uiteindelijke plaatje.
Nu kun je op Opslaan klikken. Er komt een window dat vraagt of je het ermee eens bent dat de afbeelding samengevoegd opgeslagen wordt. Klik op "OK". Je werk is nu veilig opgeslagen om nu of later nog verder te bewerken.
1440
mensen hebben |
|
|